Hur KungSängen når nya höjder med Jojka

Kungsängen är Sveriges största sängkedja och tillverkar sängar i egen fabrik med fokus på hållbara material med svenskt och FSC-märkt trä. De har närmare 50 butiker runt om i landet och sköter hela produktionen, distributionen och försäljningen själva.

Som störst i Sverige på säng så har Kungsängen ett väldigt brett utbud med allt från sängar för barn eller gästrum, till lyxiga kontinentalsängar och ställbara sängar för de som verkligen vill förhöja sin sömnupplevelse.

För att vara bäst på det man gör gäller det att ligga på topp, och Kungsängen vet det bättre än någon annan. Eftersom målet är att vara en helt rikstäckande kedja så är det viktigt att ha en symbios mellan de fysiska butikerna och e-handeln, för att kunna bygga en kundresa som samverkar.

För Kungsängen så är direkt kommunikation ett viktigt verktyg för att nå ut till sina kunder. E-poster har varit den primära kommunikationskanalen hittills. Men för att ytterligare förhöja kundupplevelsen och även för att nå ut till de kunder som är  mindre engagerade e-post så valde Kungsängen att testa SMS som en komplementerande kanal via Jojkas plattform.

Vi intervjuade Ola Benemark som är e-handels- och omnikanal chef på Kungsängen för att höra hur deras 3-månaders resa med Jojka har gått och vad deras tankar om SMS och framtiden är:

“Vi påbörjade vår resa med Jojka som ett sätt att komplettera kommunikationen till de e-postmottagare som inte öppnar mailen lika frekvent eller är mindre engagerade i den kanalen.

Vi vet att som företag är det viktigt att ha en direkt kommunikation med kunderna. Sociala medier och dylikt kan du självklart kontrollera till en viss grad, men i slutändan är det upp till plattformen du kommunicerar via. Den direkta kommunikationskanalen är det enda man äger och kontrollerar själv, där är både e-postmarknadsföring och SMS självklara komponenter för oss. 

Tidigare jobbade jag som konsult och arbetade med Jojka. Jag tyckte lösningen passade perfekt för Kungsängen – enkelt, snabbt att integrera och vi kan även dra nytta av vår befintliga CRM-plattform tillsammans med Jojka.

Och eftersom vi inte har använt SMS som en kommunikationskanal tidigare så såg vi det som ett perfekt tillfälle att nå ut till  kunder som varit mindre aktiva med att öppna och klicka på våra e-postmeddelanden. SMS är trots allt en dyrare kanal och då är det viktigt att man når rätt kunder, men samtidigt är den mycket mer effektiv och vi har kunnat se en väldigt positiv ROAS.

Eftersom detta är en ny kanal för oss så vill vi först lära våra kunder att vi kommunicerar med SMS, just nu ligger frekvensen på 2-3 utskick i månaden. Detta kommer nog öka över tid, men vi vill gärna mäta och se effekten först.

Våra SMS vi skickar är väldigt fokuserade på konvertering. Kampanjer och erbjudanden där vi vet att vi kan få ett högt engagemang. Vi har även 50 fysiska butiker så våra utskick är inte enbart fokuserade på att driva försäljning i just e-handeln, vi vill gärna se till att mottagaren också besöker våra butiker.

Det var väldigt enkelt att komma igång med Jojka. Eftersom jag redan är van vid plattformen så behövdes det inte mycket support för att komma igång, endast några små tekniska bitar som Jojka stöttade oss med.

Jag hoppas att också kunna utveckla kundresan vidare. Vi vill gärna inkludera SMS som ett naturligt steg i den resan. Exempelvis om en besökare inte avslutar sitt köp, inte engagerar med våra e-poster, eller om det finns en offert ute så vill vi använda SMS som en kompletterande kanal.

Och redan nu kan vi se en enorm spik i trafiken redan under första timmen efter att vi skickar ut SMS och där blir det en hel del konvertering. Det är riktigt kul att se att det funkar bra!

Sen ser vi också en sidoeffekt av våra SMS – att skicka ut exempelvis på lördag morgon när folk sitter vid köksbordet och planerar dagen, så ser man Kungsängen har ett erbjudande och åker till närmsta butik. Detta är såklart svårare att mäta effekten av, men förr eller senare hoppas vi kunna göra det.

För att sammanfatta så är SMS verkligen en mer intim kommunikationskanal där vi kan komplementera våra e-postutskick. Något att ha i åtanke är att man nästan aldrig tar bort ett SMS utan att läsa det, så budskapet är viktigt för att få se bra konverteringsgrader. 

Vi ser fram emot att kunna sy in SMS allt mer i vår kommunikationsplan, och där kommer Jojka självklart vara en del av hela resan.”

Vill du också se spikar i trafiken från dina SMS-kampanjer?

Boka demo här