Viktiga E-handelsdatum 2023

Vilka dagar är viktiga för dig som e-handlare? Det finns enormt många temadagar och helgdagar som du kan använda dig av för att öka din försäljning genom schemalagda kampanjer. I den här artikeln kommer vi hjälpa dig gå igenom de viktigaste e-handelsdatumen för 2023 och hur du kan nyttja dem för att öka din försäljning. 

 

Januari

1 Januari | Nyårsdagen

Nytt år med nya möjligheter. Nyårslöftet börjar alltid starkt och handlar oftast om att gå ner i vikt, sluta dricka, börja träna och så vidare. Därför passar det att marknadsföra produkter gärna några dagar innan som går i linje med hälsa och välmående och inför det nya året. 

Tips! Marknadsför med träningskläder, fräsch inredning, kosttillskott till träningen och det är också ett perfekt tillfälle att rea ut julen.

 

10-27 Januari | Terminsstart

Januari är oftast den fattigaste månaden på hela året och Januari innebär också terminsstart för de som går i skolan. 

Tips! Marknadsför med skolmaterial som kan vara bra inför terminsstarten, exempelvis varma kläder att ha i skolan. Eller varför inte ge kunden ett januarierbjudande när ekonomin vanligtvis ligger på botten?

 

Februari

1 Februari | Chinese new year

Trots att det kinesiska nyåret inte är en shopping helgdag så innebär den gåvor till familj och vänner. År 2023 är Year of the rabbit och firas i 15 dagar. Kinesiska nyåret är en bra dag för all e-handel att sälja produkter, men speciellt för dig som säljer varor med astrologiska eller spirituella drag.

Tips! Sälj doftljus, rökelser och produkter som kan användas till spa och egenvård.

 

14 Februari | Alla hjärtans dag

Blommor, godis, kläder, smycken och klockor är några exempel på bästsäljare under alla hjärtans dag, men allt som på något sätt har med kärlek att göra går att marknadsföra inför denna högtid.

Tips! Marknadsför med smycken, hotell deals, restaurang deals och kärlek. 

 

Mars

8 Mars | Kvinnornas dag

Kvinnornas dag firas med lila färgtema och budskap om jämlikhet.

Tips! Utnyttja denna dag till fullo med presenttips till kvinnorna.

 

17 Mars | St. Patrick's day

St. Patrick's day är en helgdag med Irländskt ursprung som ändå firas till viss del i Sverige. Här klär man sig i grönt och fyrklöver och firar med parader och fest. 

Tips! Marknadsför med produkter till festen.

 

27 Mars | Sommartid börjar

Klockan slår över till sommartid och vad passar bättre än att nyttja det? Många är glada över att sommaren är runt hörnet trots att vi förlorar en timme.

Tips! Marknadsför dig med tjänster eller produkter som är relaterade sommaren

 

27 Mars | Sportlovsvecka 

Sportlovsvecka innebär sportlov för ungdomarna! Dock så infaller inte sportlovet samtidigt för alla, därför är det en fördel att vara ute i god tid med sin marknadsföring. Särskilt eftersom att många reser upp till fjällen och åker utomlands. 

Tips! Utnyttja detta tidigt och lägg upp en plan för vad du vill nå ut till kunden. Skidkläder, mys hemma och sommarkläder till utlandsresan. 

 

April

1 April | Första april

Första April är dagen då det är helt okej att skämta med sina kunder och sociala medier är en perfekt kanal för att skapa kundengagemang.

Tips! Använd dina sociala plattformar och skoja till det. Skapa en nära kundrelation genom att ge dem ett erbjudande eller bara ett skratt för dagen!

 

8 April - Skatteåterbäring

Den efterlängtade skatteåterbäringen utdelas till de flesta, och många ser det som en dag att få lyxa till sin tillvaro med lite nya produkter. De som inte tilldelas återbäring den 8e får den oftast runt midsommar.

Tips! Marknadsför produkter som förknippas med vardagslyx och upplevelser som ger lite guldkant i vardagen.

 

Påskvecka 

Påsk är en bra tid för e-handlare att öka försäljningen. Utmaningen är att påsk infaller på olika datum varje år och man bör vara redo i förväg. Folk börjar planera för påsken ungefär en vecka i förväg, så dina kampanjer med påsktema bör följa samma schema. 

7 | Långfredag

8 | Påskafton 

9 | Påskdagen

10 | Annandag påsk

Tips! Marknadsför med skidkläder och presenter till påskäggen. 

 

21 April | Green Friday

Green friday och week motsvarar black week fast grön, för att välkomna våren. 

Tips! Marknadsför med vårkampanjer och rabattkoder.  

 

22 April | Earth day

Vi firar jordklotet med miljövänliga alternativ. Om din e-handel jobbar för hållbarhet och miljö så är det en perfekt dag för dig att skina.

Tips! Visa hur hållbara dina produkter är och ge tips på hur de kan underhålla produkter för att de ska få en maximal livslängd.

 

30 April | Valborg

Från valborg till första maj firar vi att våren och allt som kommer med den, det vill säga, varmare väder, blommor, solljus och lättare kläder. 

Tips! Marknadsför med pynt och kläder till valborgsfesten.

 

Maj

18 Maj | Kristi himmelsfärdsdag 

Kristi himmelsfärdsdag infaller alltid på en torsdag vilket ger dig lite mer möjlighet till att marknadsföra ditt varumärke. 

Tips! Det är en röd dag då de flesta är lediga, så varför inte marknadsföra dig med något som kunden kan förbruka dagen innan?

 

28 Maj | Morsdag

Morsdag är dagen då vi ska fira och hylla våra mammor. Inför mors dag är det många som börjar planera vad de ska ge för present ungefär en vecka innan själva dagen, därför är det viktigt att starta kampanjerna i tid.

Tips! Marknadsför med presenttips gjort av kärlek.  

Tips! Marknadsför med produkter eller tjänster som kan utnyttjas dagen innan eller samma dag.

 

Juni

6 Juni | Nationaldagen

2023 infaller nationaldagen på en tisdag, vilket innebär att många förmodligen tar en “långhelg” och förbereder för examen och sommarens festligheter.

Tips! Varför inte marknadsföra med produkter som representerar Sverige eller produkter till festerna? 

 

SKOLAVSLUTNING

8-17 Juni | Examen 

I Juni månad är det många glada ansikten, sommaren är runt hörnet och ett stort antal personer får sommarlov och tar studenten. Därför är denna månad extra viktig att marknadsföra med rätt produkter långt i förväg. 

Tips! Marknadsför med studentoutfits, examenspresenter och varför inte en bra brun utan sol att använda?

 

24 Juni | Midsommar

Midsommar är den ljusaste dagen på året och en av de mest firade helgdagarna. Här förbereds det med mat, dryck, kläder och lekar för firandet.

Tips! Marknadsför med sommaroutfits kransar och håraccessoarer. Pynt i form av blommor och produkter till dukningen.  

 

Juli

17 Juli | Semestertider
Flest människor tar sin semesterperiod den 17 juli och då är det extra viktigt att marknadsföra er med produkter och tjänster som kunden kan ha nytta av innan och under semestern.
Tips! Marknadsför sommarkläder, badkläder, böcker att läsa utomlands och egenvård såsom solkräm. 

 

VM 2023
20 Juli | Fotbolls VM
Turneringen avgörs 20 juli-20 augusti 2023 i Australien och Nya Zeeland. Generellt kommer det vara många som kollar matcherna. Varför inte bjuda kunderna på erbjudande som passar till festligheterna?
Tips! Marknadsför med produkter till festligheterna efter matcherna.

 

Juli månad | Sommarkampanjer 

Ta vara på att folket är lediga och behöver roa sig på sin semester. Lägg ut mycket på era sociala plattformar och ge tips till kunderna på vad som är en bra idé att göra. Det är många som besöker festivaler, åker utomlands och till sina landställen.

Tips! Kombinera SMS med kampanjer på instagram eller tiktok eftersom att många spenderar mycket tid vid sin telefon under semestern. Du kan även ge kunden inspiration på outfits att köpa just av era sommarlanseringar.  

 

Augusti

SKOLSTART

Back to school är ett riktigt bra tillfälle att sälja allt som handlar om skola och även för föräldrarnas “ledighet” från barnen. Det är smart att börja redan i slutet av Juli och fortsätta in till slutet av Augusti med dina kampanjer.
Tips! Marknadsför med skolmaterial, höstkollektionen och inspirera kunderna med back to school mindset.

 

September

Under september är det super att fortsätta med Back to school kampanjer och att börja med nya höstlanseringar & kampanjer för att driva försäljning.
Tips! Fortsätt marknadsföra med fräscha höstkollektionen och mysiga produkter till att göra hemmet lite extra fräscht. 

 

Oktober

25 - 31 Oktober | Höstlov
I slutet av Oktober är det höstlov som gäller för de som går i skolan. Höstlovet infaller på olika datum beroende på vart du bor i Sverige. Här är det många som reser iväg utomlands eller bara besöker en annan stad i Sverige.
Tips! Marknadsför med generösa erbjudanden av tjänster relaterat till deras ledighet, exempelvis rabatterade hotellnätter.

 

31 Oktober | Halloween

Halloween är en perfekt tid att nyttja till fullo. Det blir mörkare och det finns lite att se fram emot. Halloween är det många som firar och varför inte marknadsföra detta på bästa sätt?
Tips! En bra dag att bygga kundengagemang och försäljning med anpassat tema och spöklika kampanjer.

 

November

11 November | Singlarnas dag

En liten temadag som har visat sig bra påverkan på e-handel och försäljning.

Tips! Marknadsför med rabattkoder med tema kärlek för de singlar där ute. 

 

12 November | Fars dag

Farsdag är för våra kära pappor. Det är många som vill visa sin uppskattning genom att köpa en present och då är det perfekt att ta tillfället i akt.

Tips! Marknadsför presenter till pappaorna. Herrparfymer, herrkläder eller något teknikrelaterat. 

 

24 November | Black friday

Black Friday firas alltid den fjärde Torsdagen i November. Det är en helgdag helt gjord för shopping och rea. Här är det många e-handlare som kör hela veckan, det vill säga Black Week. 

Tips! Marknadsför tidigt med rabattkoder, sänkta priser och generösa deals. 

 

27 November | Cyber Monday

Cyber Monday är precis som Black Friday - fast online. Dagen har samma koncept helt och hållet fast för e-handel. Cyber Monday är slutspurten innan juletider börjar och ett fantastiskt sätt att kickstarta sin julförsäljning.

Tips! Marknadsför tidigt med rabattkoder, sänkta priser och generösa deals.

 

December

11 December | Green monday

Green monday Infaller alltid andra måndagen i December. Ett liknande koncept som Cyber monday fast i syfte att alla julklappsköp online ska kunna levereras innan julafton. Firas alltid den andra måndagen i December, men beroende på hur långa frakttider du har så kan du anpassa datumet så att det passar din verksamhet.

 

25 - 30 December | Mellandagsrea

Mellandagsrean börjar alltid efter julafton och kan fortsätta så länge det passar. Det är många som har spenderat mycket pengar på julklappar och då är det perfekt att ge kunderna generösa erbjudanden.

Tips! Marknadsför med rabattkoder, sänkta priser och generösa deals.

 

31 December | Nyår

Nyår innebär att ett nytt år ska firas. Inför nyårsafton ser man ofta en ökning på försäljning eftersom att många behöver nyårskläder och pynt till nyårsfesten.

Tips! Marknadsför med nyårskollektionen och produkter till nyårsfesten.