Topp 5 SMS Marknadsföringstrender 2023Vi har precis påbörjat 2023 och då kan det vara viktigt för dig som e-handlare att förbereda sina SMS marknadsföringsstrategier. I denna artikel kommer vi gå igenom vilka SMS trender som är aktuella för 2023 och hur du kan nyttja dem på på bästa. 

Digitaliseringen och tekniken fortsätter att växa och de flesta av oss använder våra mobiltelefoner dagligen. Därför är det viktigt som e-handlare att marknadsföra sig via SMS för att nå ut till sina kunder snabbt och enkelt. Vi ser att vissa områden inom SMS marknadsföring kommer att hjälpa e-handlare lite extra - och baserat på vår data tror vi att följande områden kommer att trenda under 2023.

 

  1. Measurable Marketing

Measurable marketing översätts direkt till mätbar marknadsföring och vad det innebär är att göra sina marknadsföringsaktiviteter mätbara, det innefattar allt från varumärkesbyggande kampanjer till kundnöjdhet.  På grund av en stramare ekonomi kommer det bli extra viktigt för e-handlare att säkerställa att de får så mycket som möjligt ut av sin marknadsföringsbudget. Ett sätt att säkerställa detta är att använda sig av measurable marketing.

Det enklaste sättet att börja med measurable marketing är att sätta upp mål för vad du vill uppnå med din försäljning. När du sätter upp mätbara mål och KPIer för din marknadsföring bör du ta hänsyn till ditt företags försäljningsmål och vilka delmål som finns på vägen till en konvertering. Kanske vill du att fler ska känna till ditt varumärke, eller få fler att signa upp sig till en lansering av en ny produkt? Poängen är att om du sätter upp en tydlig plan för vad du vill nå för resultat så kommer det bli enklare analysera och optimera, vilket i sin tur leder till att du kan få ett bättre resultat. 

Det är väldigt vanligt att measurable marketing används för exempelvis sociala medier, men det glöms lätt bort när det kommer till SMS Marketing. Något som är allmänt känt är att SMS har visat sig vara en av de bästa kanalerna på att säkerställa att budskapet når fram, då SMS har en bevisad öppningsgrad på 97%. Det många ofta missar är att det finns fler KPIer man borde ha hålla koll på för att optimera sin SMS marknadsföring, som exempelvis Earnings-Per-Message(EPM), Click-Through Rate (CTR), Conversion Rate och Return on Investment (ROI) för att nämna några.

Det finns med andra ord mycket stora möjligheter att förbättra sin SMS marknadsföring med hjälp av measurable marketing. För kom ihåg att kunderna vill att du som e-handlare skickar SMS, kunderna har trots allt gett er sitt telefonnummer av en anledning! 

  1. Customer Retention & Personalization

På grund av de ekonomiska utmaningarna många e-handlare står inför så kommer många företag fokusera på att behålla sina befintliga kunder, eftersom det historiskt har varit billigare än att attrahera nya. SMS är en fantastisk kanal för att utveckla befintliga kundrelationer, därför kommer SMS att vara en nyckelkanal att använda sig av när det kommer till marknadsföring under 2023

En annan anledning till varför det kommer vara attraktivt för e-handlare att använda SMS marknadsföring under 2023 är för att det är enkelt att med hjälp av sin mätbara data att segmentera och hitta de kunder som har störst sannolikhet konvertera. Detta leder till att du kan skicka så lite SMS som möjligt, vilket i sin tur kostar mindre för dig som företag.

En viktig punkt att ha i åtanke när det gäller marknadsföring är att kunden inte alltid ska förstå att du vill sälja något, istället borde fokuset vara på att utveckla kundrelationen. Därför bör du som e-handlare tänka på att inte endast skicka SMS i form av rabattkoder och kampanjer som skriker sälj, utan att istället skicka personaliserade meddelanden som ger ett ökat kundförtroende.

Varför är det viktigt att satsa på personaliserade SMS? Därför att när du som e-handlare personaliserar och knyter relationer med din kund kommer hen bli mer lojal och din försäljning kommer gå bättre på sikt. Ett konkret exempel på hur du kan göra detta att exempelvis komma ihåg kundernas födelsedagar och skicka ut personliga erbjudanden som baseras på kundens köphistorik. 

Med andra ord är målet att göra så att kunden känner sig unik, att skapa en närmare relation till kunden och slutligen säkerställa att kunden stannar kvar och blir lojal. 

  1. Cross-selling

Korsförsäljning är ett begrepp som är taget av engelskans "Cross-selling". Vad det innebär är att du som e-handlare kan sälja tillhörande produkter för att få kunden att köpa mer.  Exempelvis om en kund har lagt en sminkborste i kundvagnen så kan e-handlare välja så att det kommer upp "rekommenderade produkter" om att kunden borde köpa en tillhörande borstrengöring. 

77 % av konsumenterna har en positiv inställning till företag som informerar dem via SMS. Genom att skicka statusuppdateringar i dina SMS kan du som e-handlare korsförsälja eller erbjuda rabatter på framtida beställningar om kunderna redan är engagerade.

Tips! Ta reda all fakta du kan om dina kunder och hjälp dom att införskaffa sig produkter som tillhör eller hjälper den ursprungliga produkten de planerar att köpa. 

  1. Replenishment Campaigns

Replenishment campaigns översätts direkt till “påfyllnings kampanj” vilket kan vara ett SMS eller en serie av SMS, som uppmanar kunder som köper förbrukningsvaror att deras produkt är på väg att ta slut. Syftet med att använda sig utav påfyllnings kampanjer är att kunden ska fylla på med sina produkter som är på väg att ta slut från din webbshop, istället för att vända sig till någon annan butik. 

Målet är att din kund lätt ska kunna fylla på med sina produkter som kunden förbrukar. Därför är det viktigt att ta reda på kundens beteende, vad kunden köper och räkna ut produktens förbrukningstid. 

Låt oss säga att en kund har köpt en ansiktskräm som vanligtvis räcker i 30 dagar av dagligt bruk. Då är det ett perfekt tillfälle att skicka ett SMS och påminna kunden om att förnya sin ansiktskräm några dagar innan dessa 30 dagar har gått efter att kunden har mottagit sin vara. 

  1. Send less, earn more

Det är viktigt att hålla sig kortfattad när man skickar SMS. Faktum är att ett SMS inte kan innehålla mer än 160 tecken, skriver du fler än 160 tecken så kommer det att debiteras som två eller fler SMS. Så vad vi menar med send less, earn more är att du som e-handlare ska framföra ditt budskap med rätt ord och så få tecken som möjligt. 

Att använda sig av länkar kan vara svårt i och med att de ofta innehåller för många tecken. Då kan en viktig sak att ha i åtanke vara att använda sig av en länkförkortare, eftersom att en standardlänk kan nå upp till 160 tecken. En länkförkortare kan hjälpa dig att korta ner din URL som bara når några få tecken. 

Det är lika viktigt att man som e-handlare segmenterar med sina kunder. Det gäller att välja ut rätt målgrupp till rätt produkt. Där kommer din mätbara data, som vi pratade om tidigare, att vara extra viktig. För hur ska du veta vem det egentligen är som du ska skicka ut SMS till om just den här specifika produkten? 

Genom att segmentera dina kunder baserat på data när du skickar ut SMS slipper du att skicka onödiga SMS som inte gynnar dig. Du vill alltså skicka ut så få SMS med så få tecken som möjligt till rätt målgrupp, för att optimera din ROI

Så varför ska man använda sig av SMS 2023?

Som tidigare nämnts så använder de flesta utav oss våra mobiltelefoner varje dag. Digitaliseringen fortsätter att utvecklas och SMS är det snabbaste sättet att använda sig utav när man vill ta kontakt med någon. Smartphones står för 70 % av all webbplatsbesök inom detaljhandeln och därför är SMS en viktig marknadsföringskanal att använda sig av. 

Sammanfattningsvis tror vi på Jojka att dessa 5 trender är viktigast inför 2023 och att det är dom du ska fokusera på som e-handlare. 

Här är en kort genomgång på vilka trender vi har gått igenom:

  1. Measurable Marketing → Sätt upp tydliga, mätbara mål och analysera resultatet för att optimera utifrån KPIer

  2. Customer Retention & Personalization → Personalisera din kommunikation för att skapa lojala kunder
  3. Cross-selling Korssälj dina produkter baserat på köphistorik för en en förbättrad kundupplevelse

  4. Replenishment Campaigns → Påfyllnings kampanjer är fantastiskt bra för en ökad känsla av service hos kunden 

  5. Send less, earn more Skicka så få SMS som möjligt med så få tecken som möjligt till rätt kund för ett maximerat ROI och kostnadsbesparingar 

Vill du hoppa på tåget och komma igång med din SMS marknadsföring inför 2023? Vi hjälper dig hur du ska ska skicka dina SMS och hur dessa trender kan nyttjas på bästa sätt. 

 

Boka din demo här!