Learning Center

SMS-marknadsföring, vad är det och hur använder du det bäst?

Under de senaste åren har man sett en stor ändring i kundbeteende, marknadsföringskanaler och kundernas förväntningar. I denna digitala era krävs det numera en snabb respons, personliga meddelanden och spårbara och anpassningsbara kanaler för att kunna växa i samma takt som den digitala utvecklingen.

SMS-marknadsföring har därför blivit en snackis, eftersom det täcker alla punkter av det som förväntas i nutiden. Se det som en förlängning till din e-postmarknadsföring eller som det “nya revolutionära”. Men idag ska vi gå igenom vad det är, varför det är bra, och hur du kan växa ditt företag med SMS. Häng på!

Så vad är SMS-marknadsföring?

När vi talar om SMS (Short Message Service) syftar vi på meddelanden på upp till 160 tecken mellan telefoner. Ett SMS kan inkludera allt från vanlig text och siffror till emojis. Likt e-post så har SMS utvecklats till en värdefull marknadsföringskanal som låter varumärken kontakta konsumenter med personaliserade meddelanden och dessutom mäta öppningsgrad, klick och konverteringar.

Det finns även såklart MMS (Multimedia Messaging Service) som ibland kan användas för innehåll som video, bilder, ljud och GIF-filer i textmeddelanden. På bara några år har SMS blivit en av de starkaste marknadsföringskanalerna för e-handlare, men även för andra branscher. 

Med en tjänst som Jojka kan du personalisera, segmentera och automatisera dina utskick för att höja omsättningen, bygga kundrelationer och skapa engagemang med dina kunder.

Hur din e-handel kan använda SMS-marknadsföring

Precis som e-post så kan du använda SMS för att fånga in oengagerade kunder, belöna VIP-kunder, skicka ut abandoned cart påminnelser eller skicka ut erbjudanden. SMS har absolut bäst respons av alla direkta marknadsföringskanaler. Man ser ofta över 90% open rate och höga click-through-rates (CTR) på kampanjer och utskick. En SMS-kanal ger dig även möjlighet att erbjuda en “exklusiv” klubb för dina kunder där de har första tjing på allt du har att erbjuda.

Du bör se SMS som ett starkare alternativ till e-poster. Visst, det är svårare att bygga en SMS-lista än e-post, men resultatet blir alltid mycket bättre.

Varför är SMS-marknadsföring så effektivt?

Våra mobilnummer är personliga och byts sällan ut eftersom mycket i omvärlden är kopplat till dom. Förutom nära och kära så kan det även finnas räkningar kopplat till numret, eller tjänster som t.ex Swish. På grund av GDPR kräver SMS-marknadsföring samtycke från kunden i form av en opt-in. Detta gör din SMS-lista oerhört värdefull, eftersom kunderna på den har godkännt att du kontaktar dom med dina nyheter och erbjudanden – det betyder att de gillar ditt varumärke helt enkelt.

För marknadsförare framstår textmeddelanden som en kanal som är unikt datainformerad och mätbar. Eftersom SMS får en omedelbar respons så låter det dig skräddarsy din strategi i realtid för att skapa konverteringar.

SMS är ett ovärderligt verktyg för kundkontakt och försäljning i en mängd branscher:

  • E-handelsvarumärken konverterar mobila användare genom relevanta textmeddelanden, som t.ex viktiga nyheter, nya produktlanseringar eller abandoned cart..
  • Fysiska butiker ökar besökstrafiken till sina butiker med platsspecifika kampanjer via segmentering.
  • Restauranger använder textmeddelanden för att bygga upp din kundlojalitet med specialerbjudanden eller rabatter.
  • Underhållningsmärken och influencers får kontakt med sina fans genom att marknadsföra varor och evenemang.
  • Medie- och förlagsföretag kan öka sidvisningarna och få betalprenumerationer med SMS genom att segmentera sin publik baserat på intressen och tidigare beteenden, som ämnen de bryr sig mest om och berättelser de har läst.

SMS-marknadsföring har vuxit enormt på grund av ändringar i konsumentbeteendet, men även den digitala tillväxten. Kunder förväntar sig nu snabbare respons, mer personaliserad marknadsföring och en face to face kommunikation med sina favorit varumärken.

Bästa praxis - tips för SMS-marknadsföring

Innan du skickar några textmeddelanden bör du se till att ditt program uppfyller lagliga och regulatoriska krav. Enligt GDPR gäller bland annat:

  • Skapa en opt-in. Prenumeranter måste uttryckligen välja att få SMS.
  • Denna opt-in måste vara skild från din e-postmarknadsföring.
  • Du måste tydligt förklara för potentiella prenumeranter vilka typer av meddelanden de kommer att få och hur man väljer bort dem.
  • Du måste respektera förfrågningar om opt-out.

För att lära dig mer om hur du bygger ett bra utskick, se gärna våra artiklar här.

Lästips: 

Hur du gör ditt första utskick

Hur Jojka hjälper din e-handel att växa

Viktiga e-handelsdatum

Hur du bygger en engagerad lista

Använd data

Data är lika viktigt och fungerar på samma sätt som e-postmarknadsföring gör. Med rätt data kan du skapa personliga utskick som är helt anpassade för olika personer, situationer, platser, åldersgrupper, målgrupper och steg i kundresan. 

Beroende på hur du integrerar Jojka och vilken typ av data du samlar in så har du möjlighet med rapportering och analyser att alltid skapa mer effektiva kampanjer. Genom att se över analytics kan du enkelt se vad som går bra och vad som går dåligt för att förbättra strategin och få bättre resultat.

Starta nu - bättre sent än aldrig

E-post, som länge har varit kungen av direkt marknadsföring har sett lägre och lägre snitt på sina mätvärden under de senaste åren.  Tiderna förändras, och även kunderna. Numera förväntar sig kunder en direktkontakt med varumärket via social media, eller i detta fall, SMS. Även digitala annonser har sett en minskning i effektivitet på grund av de nya reglerna för iOS14.5 och iOS15. Tiden har kommit för att lägga sina ägg i flera korgar – att diversifiera sina marknadsföringskanaler. 

Peronaliserade SMS ger effekten av att varumärket direkt talar till kunden, och att varumärket finns tillgängligt för feedback och svar. Det är också så att majoriteten av kunder är intresserade av att registrera sig för erbjudanden via SMS, men det är fortfarande få varumärken som riktigt satsar på det, vilket ger dig ett försprång i att säkra nya spårbara intäkter och öka inströmmandet av kunder.

Väx din lista

För att kunna använda SMS-marknadsföring effektivt behöver du först fokusera på din prenumerantlista. Kravet på opt-in måste tas på allvar, men processen behöver inte vara komplicerad. Det räcker oftast med en klickbar checkruta där kunden fyller i att de vill ta emot kampanjer och erbjudanden via SMS. Pop-up fönster är ett bra sätt att få in nya prenumeranter. Ofta kan det även vara nödvändigt (i alla fall i början) att ge ett värdefullt incitament för att få kunden att lämna sitt nummer. Detta kan vara allt i form av en rabattkod, ett erbjudande, försprång på produktlanseringar/rea eller dylikt.

Mät och optimera: När du börjar utöka din lista, håll ett öga på prestanda och övervaka tillväxtstatistik för att förstå var du samlar flest opt-ins. Att analysera och implementera din strategi för listtillväxt över tid hjälper dig att fortsätta att skala din lista.

Nu vet du var SMS-marknadsföring är och hur det används på bästa sätt!

Vi rekommenderar att du läser vidare i vår blogg för att ta reda på mer om hur just du kan bli bättre på SMS-marknadsföring.  

 

Vill du ha hjälp att komma igång med din SMS-marknadsföring?

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: