SMS-marknadsföring - Bästa praxis för personalisering

personalisering

En viktig del av all 1-1 kommunikation med dina kunder är personalisering. Dina kunder vill inte prata med en ansiktslös entitet, de vill kommunicera med en riktig människa.

Därför är personalisering superviktigt för att få bra resultat med din SMS-marknadsföring. Inte bara för att det sätter ett ansikte på ditt varumärke, utan även för att dina kunder känner sig mer uppskattade när du anpassar dina budskap efter dem.

Så vad är personalisering inom SMS-marknadsföring och varför är det viktigt? Fortsätt läsa så ska vi gå igenom det.

Vad är personalisering?

Personalisering har nu blivit synonymt med all form av marknadsföring i samband med att data har blivit mer lättillgänglig och enklare att spåra.

I grund och botten så handlar personalisering om tonalitet, data och tillfälle för att förbättra kundupplevelsen. Om du föreställer dig hur du pratar och beter dig med dina allra bästa vän – det är precis det som du vill efterlikna i din SMS-marknadsföring.

För att kunna skapa personaliserade SMS behöver du först och främst samla in rätt data. Denna data kan vara precis vad du vill, men här har du några exempel på data som används vanligen:

  • Namn
  • Födelsedag
  • Kön
  • Stad
  • Land

Många gör misstaget att låta så formell och artig de bara kan i SMS och e-post, men detta har påvisats ha en negativ effekt inom både B2B och B2C.

Varför är personalisering bra för SMS-marknadsföring?

Personalisering ger kunden exakt det de vill ha – en personlig upplevelse och kontakt med ditt varumärke.

Inom e-postmarknadsföring har man sett att personaliserade ämnesrader och content ger 5.7 gånger mer förtjänst än samma utskick som inte är personaliserade. Liknande siffror gäller även för SMS.
Många former av marknadsföring har trots allt blivit väldigt övermättad. Så pass att en ny term har myntats kallat “banner blindness”. Detta fenomenet innebär att en stor andel av människor som surfar på internet numera omedvetet ignorerar all form av marknadsföring i form av banners och annonser som dyker upp, även om det skulle vara direkt relevant för dom.

Det samma gäller för det torra “corporate” snacket som ofta präglar annonseringar och utskick. Vi är människor och vi köper från människor. Så robotsnacket fungerar inte. 

Hur du samlar in rätt data för personalisering

När dina kunder godkänner att du samlar in data, eller “opt-in” som det kallas. Så har du möjlighet att samla in viktig data, dock ganska begränsat.

För att få bättre och mer detaljerad information om dina kunder kan du erbjuda en belöning i utbyte mot, exempelvis, ett quiz eller en enkät för att personalisera kundens upplevelse. I formuläret kan du då samla in alla relevant data som födelsedag, arbete, intressen för att sedan använda i dina SMS.

Tips för personalisering inom SMS-marknadsföring

Det kan vara svårt att personalisera SMS som oftast är kortare i textlängden. För att komma över den tröskeln kan du istället skicka längre SMS i kedjor så att du har bättre möjlighet att personalisera dina budskap.

Men personalisering handlar ju inte bara om själva budskapet. Relevant information är också vilka tider kunden handlar, vilken typ av produkt kunden handlar eller hur ofta kunden handlar hos dig. Allt detta går att använda för att personalisera kundens upplevelse.

Lägg ner lite tid på att bygga upp dina kundprofiler med den datan du har, se sedan över vart det kan förbättras och utveckla strategier för att samla in den informationen du behöver.

Personalisering är här för att stanna, och det för att inte hamna efter är det en bra idé att sätta igång redan nu.

Vill du personalisera dina SMS med en riktigt smart plattform för utskick?

boka jojkas demo idag