SMS vs E-post:
Vilken är bästa marknadsföringskanalen?

sms vs e-post

När det kommer till marknadsföring är det i regel bäst att använda sig utav alla möjliga medel för att uppnå önskade resultat.

Och när man pratar om direct response marketing så är e-post och SMS högt uppe på listan för de bästa kanalerna.

Men hur skiljer de sig åt? Är det någon mening att använda sig utav båda två eller räcker det med en?

Läs vidare, för idag ska vi gå igenom skillnader och fördelar med både SMS och e-post för att du ska kunna se vad som bäst passar dig och ditt företag.

Varför är SMS bra?

Om du letar efter en marknadsföringskanal där 97% av alla utskick blir lästa så är det bara SMS som kan leva upp till dina förväntningar.

Majoriteten av alla kunder uppskattar erbjudanden via SMS, och för de som inte gör det är det lätt att avprenumerera från framtida utskick. Konverteringen med SMS är också mer än dubbelt så hög än e-poster, vilket gör det till en mycket effektiv kanal för försäljning, återaktivering och för bättre kundrelationer.

Svenskarnas skärmtid på telefonen snittar på 3-4 timmar om dagen och ökar ständigt, därför är ett SMS utskick nästintill omöjligt att missa. Men det är upp till dig, ditt varumärke och dina erbjudanden för att få dina SMS att konvertera till betalande kunder.

SMS kan bara innehålla 160 tecken vilket gör det lätt för kunden att uppfatta vad erbjudandet handlar om. Det krävs heller inga fler element eller omtanke om design till skillnad från e-poster.


Marknadsföring med SMS fungerar bäst med:

 • Kortfattat innehåll
 • Erbjudanden och Produktlanseringar
 • Återaktivering av oengagerade kunder
 • Tidsbegränsade kampanjer
 • Aviseringar och kontouppdateringar
 • Viktigt information
 • Information till kunder som inte besöker hemsidor eller appar

Hur gör man det bra?

Eftersom öppningsfrekvensen är så hög så är det viktigt att dina SMS följer vissa riktlinjer så att de inte uppfattas på fel sätt. 

För bästa möjliga resultat så bör du segmentera dina utskick så att rätt person får rätt meddelande.

Med Jojka så har du möjligheten göra dina SMS mer relevanta med avancerad segmentering. Då kan du enkelt välja så att t.ex erbjudanden för damkläder skickas till kvinnor och vice versa. För dig som säljer internationellt så kan du även segmentera efter språk så att dina meddelanden går att läsa. Endast din fantasi sätter gränserna för hur mycket du kan/vill segmentera; ju mer relevant meddelandet är desto bättre resultat kommer du få.

Förutom bättre respons på dina SMS så kommer du även kunna göra fler utskick när budskapet är segmenterat och mer relevant.

Varför är e-poster bra?

E-post är en av de äldsta kanalerna för digital marknadsföring.

E-poster är väldigt anpassningsbara och tillåter dig att bygga upp automationer och segment för att dina utskick ska bli mer relevanta.

Till skillnad från SMS så har e-poster en mycket lägre öppningsgrad på mellan 20-30% medan click-through rate (CTR) hamnar på runt 2.5%. SMS i jämförelse har 97% open rate och upp till 10-29% CTR beroende på kampanj, vilket gör det till en av de bästa marknadsföringskanalerna som finns!

Så varför använder man e-poster om SMS ger så bra resultat?

Med e-poster har du mer frihet att beskriva vad ditt erbjudande och ditt varumärke handlar om. Du har möjlighet att anpassa text, bild och design precis hur du vill för att få läsare att konvertera.

Du kan helt enkelt göra mer informativa budskap med e-poster och skicka oftare än vad du kan göra med SMS.

 

Marknadsföring med e-post fungerar bäst med:

 • Erbjudanden och produktlanseringar
 • Detaljerat innehåll för att bygga kundrelationer
 • Fånga upp feedback
 • Content & information
 • Retargeting
 • Samla in social proof

Hur skiljer sig SMS mot e-post?

SMS är nästan omöjligt för kunden att missa medan e-poster lätt kan glida mellan sprickorna.

Däremot så har du med e-post större möjlighet för automation då du kan göra många fler utskick än vad du kan med SMS. 

Bortsett från för och nackdelarna så fungerar SMS och E-post som bäst när de används tillsammans. De täcker upp varandras svagheter och förbättrar deras styrkor. Det som inte konverterar via e-post kan du enkelt fånga in med SMS via smart segmentering.

Som exempel så visade smartinsights att ett uppföljnings SMS till de som inte har öppnat din e-post kan öka open rate med hela 30%

E-poster kan stärka ditt varumärke med bild, copy och design, medan SMS kan lyfta fram tidsbegränsade och exklusiva erbjudanden i ett kortfattat format.

Vilken ska jag välja?

För att nå fram till din kundbas med relevanta utskick så bör du använda dig av både SMS och e-poster för att uppnå bästa resultat.

E-poster är för tillfället industristandarden för utskick, men det kan du använda till din fördel. Med SMS så är både konverteringen och kundens uppskattning bättre, trots det så är det inte lika många företag som marknadsför med SMS vilket du bör använda till din fördel.

För att ditt företag ska kunna växa bör du använda dig utav alla relevanta marknadsföringskanaler. SMS är ett etablerat sätt att öka försäljning, och populariteten växer snabbt hos både internationella och svenska företag.

Sammanfattning

SMS och epost gynnar varandra och det vore inte rättvist att jämföra helt svart på vitt. Det bästa sättet att kommunicera med din kundbas är att använda dig utav både SMS och e-poster, då kommer du se en märkbar ökning i dina kunders engagemang, och din försäljning.

Vill du öka din försäljning med Jojkas avancerade segmentering?

Boka demo här