Hur påverkar iOS 16 din SMS-marknadsföring?

Nu händer det igen. 

Apples nya uppdatering för iOS släpps den 12e September och har stort fokus för användarnas dataintegritet. Konsumenter har nämligen blivit allt mer måna om vad de vill dela med till företag, och Apple leder kampen för att ge mer makt till användaren.

Detta är nödvändigtvis inget dåligt för dig som använder SMS-marknadsföring dock, det kan till och med vara så att det gynnar dig i det långa loppet.

Är du nyfiken på hur iOS 16 kommer påverka din SMS-marknadsföring? Fortsätt läsa så går vi igenom allt som kommer spela in och hur du kan använda det till din fördel.

En tillbakablick på iOS 15

I en tidigare blogg berättade vi lite kort om hur iOS15 lanserades med “App Tracking Transparency” och “Hide My Email” vilket kortfattat innebär mer anpassning hos användaren och mindre data för dig som marknadsför när det kommer till e-post och web browsing.

Apple är tillbaka på samma bana för att göra användarupplevelsen ännu mer anpassningsbar med iOS 16, fast denna gången för SMS.

Vad händer med iOS 16?

Apples nya OS kommer med en rad av uppdateringar, men det är bara en bit som du kan behöva informera dig om för din SMS-marknadsföring.

Det nya operativsystemet gör det möjligt för användaren att filtrera SMS på ungefär exakt samma vis som man kan filtrera e-poster. Detta innebär att SMS från familj hamnar i en kategori, medan SMS från exempelvis transaktioner, erbjudanden eller skräp hamnar i andra kategorier.

Redan nu är det möjligt för iOS 15 användare att filtrera SMS från okända kontakter, men de måste först slå på detta i inställningar manuellt, det vill säga, det är inte en standardinställning.

Men med iOS 16 kommer användaren få valet att filtrera likt Gmails “Promotion” och “Social” tabs. Detta kan i värsta fall leda till lägre open rates för dina SMS.

Det påverkar inte din SMS-marknadsföring

iOS16’s filtrering som kommer i uppdateringen är endast tillgängligt för användare i Brasilien och Indien.

Det kommer med största sannolikhet komma till fler länder så småningom, men för tillfället så behövs en tredjeparts app och Apples API för att få detta att fungera i, exempelvis, Sverige.

Det är bra att vara förberedd

Ännu finns det ingen tidsplan, men det är ganska säkert att filtreringen kommer hamna i Svenska iPhones inom en snar framtid. Och du vill såklart inte att dina kunder ska missa dina utskick.

För att säkerställa att dina SMS hamnar rätt kan du uppmana dina iPhone kunder att lägga till dig som kontakt. Detta gör du enklast genom att vidarebefordra dina uppgifter i ett introduktions SMS så att kunden kan lägga in dig med ett knapptryck. Du kan även göra detta för dina nuvarande prenumeranter.

Sammanfattning

Du behöver inte vara orolig för att iOS 16 kommer påverka din SMS-marknadsföring.

Trots att användaren nu kan filtrera och kategorisera olika typer av SMS så är det ännu en tid kvar tills det blir aktuellt i Sverige.

Prova Jojka och ligg steget före med din SMS-markandsföring!

boka demo nu