Hur du bygger upp en engagerad och aktiv lista för SMS-marknadsföring

väx din kundlista för SMS-marknadsföring

När det kommer till SMS-marknadsföring så är hälsan på din lista minst lika viktig som storleken.

En stark och engagerad lista ger dig bättre respons på varje utskick och bygger upp en kundbas som stannar länge.

Att bygga en sådan lista behöver inte vara svårt, det gäller bara att använda rätt metoder från början så att du kan fokusera mer på tillväxt och mindre på hantering av listan.

I dagens artikel kommer vi gå igenom varför ditt e-handelsföretag behöver SMS-marknadsföring, hur du bygger din kundlista och hur du håller den sund och stark.

Häng med!

Varför behöver ditt e-handelsföretag SMS-marknadsföring?

Smartphones har under åren gjort oss vana till att ta emot aviseringar på telefon, och tiden vi spenderar på våra mobiltelefoner bara växer och växer.

Därför har SMS-marknadsföring fångat intresset hos e-handlare, då själva processens enkelhet tillsammans med de fantastiska resultaten man kan uppnå är en klass i sig.

En kund som lämnar sitt telefonnummer och gör en opt-in på SMS-marknadsföring har gått igenom flera steg för att få ta emot erbjudanden av dig. Detta visar på att kunden är engagerad, och garanterat kommer att läsa igenom och klicka på dina erbjudanden.

Genom SMS-marknadsföring får du som har en e-handelswebbplats ett starkt verktyg för att förbättra kundupplevelsen, försäljning och lojaliteten.

Bygg din kundlista:

1. Opt-in vid köp

När kunder handlar hos dig så ska du ge dem möjligheten att hoppa på din sms-marknadsföringslista i checkout.

En opt-in här ger dig möjlighet att växa din sms-lista varje dag så fort någon handlar hos dig. Var bara tydlig i din opt-in vad kunden kan förvänta sig av att prenumerera. Ett tips är att locka med erbjudanden som inte går att få någon annanstans än via SMS.

En tydlig opt-in är inte bara viktig för att få bra kunder på din lista, men även för GDPR-skäl.

2. Använd din e-postlista

När du kommer igång med SMS-marknadsföring finns det ingen anledning att inte erbjuda dina existerande kunder att hoppa på din SMS-lista. 

När du skickar en SMS opt-in via e-post har du även möjlighet att förklara mer detaljerat vad som händer när kunden skriver upp sig på listan och vad för typ av erbjudanden de kommer få ta del av där.

Genom att marknadsföra din SMS-lista till din e-postlista kommer du samla in dina bästa kunder på en plats - de som visar mest intresse för att ta emot erbjudanden av dig.

Hur gör man? 

För att få opt-ins från din e-postlista till din SMS-lista behöver du först bygga en landningssida med en sign up form.

Förklara kortfattat i e-posten vad dina kunder får ut av att prenumerera via SMS. Om du vill få med mer information kan du veva in det i din landningssida, men oftast kan du täcka det i e-posten.

3. Social media

Ett viktigt verktyg för e-handlare är sociala medier. Här har du en bra kanal för att samla in adresser till både e-post och sms-listan. 

Återigen så är exklusivitet en bra säljpunkt för att få in nummer till din lista. Många av dina följare kanske redan är med i din e-postlista, eller tar del av erbjudanden som du lägger ut på sociala medier. Men genom att förmedla värdet och exklusiviteten av att vara med i din SMS-lista kommer du få en mycket bättre respons.

Påminn dina följare några gånger per år om att du har en SMS-lista de kan vara med i för att få erbjudanden de annars hade missat.

4. Tävlingar

Genom att göra utlottningar eller tävlingar så kan du snabbt samla in en större mängd telefonnummer för din SMS-marknadsföring. 

Tävlingen kan du marknadsföra via din e-postlista, sociala medier, på webbplatsen eller vart som helst du har möjlighet att synas och höras. Se till att priset är lockande nog för att folk ska lämna sina nummer bara.

Nackdelar med tävlingar: Om du marknadsför din tävling till en existerande kundbas så kommer du inte se några nackdelar i detta. Men om du marknadsför via paid ads för outbound (T.ex Facebook ads) så kommer du se en högre unsubscribe rate än vanligt. Detta är för att folk helt enkelt signar upp enbart för tävlingen, och när tävlingen är slut så avprenumererar de.

Du kan motverka detta något genom story och personalisering så att dina outbound kunder får en personlig koppling till ditt varumärke.

Städa din lista

En dubbel opt-in är en bra idé för att säkerställa att kunden vill vara med på din lista från första början.

Du vill sikta på att ha en större mängd engagerade kunder på din SMS-lista, så därför är det bra för dig att vara klar och tydlig redan från början.

Likt e-poster så betalar du mer beroende på hur stor din lista är, därför är det viktigt att du då och då sållar ut oengagerade kunder så att du både får bättre resultat och betalar mindre.

Förutom att göra en dubbel opt-in och en tydlig opt-out så kan du segmentera din kundbas efter engagemang. Då har du möjlighet att välja ut de som är inaktiva och antingen starta en retargeting kampanj för att återaktivera kunderna, eller sålla bort dom helt från din lista.

Sammanfattning

Att bygga upp en SMS-lista för ditt etablerade e-handelsföretag behöver inte vara svårt när du redan gjort “grovjobbet”.

Använd dig utav dina existerande kanaler för att fånga in dina bästa kunder till din SMS-lista så kommer du alltid få bra resultat på dina utskick.

Se bara till att din lista fylls upp av engagerade och aktiva kunder, och städa den med jämna mellanrum för att hålla listan frisk för dina kommande kampanjer och produktlanseringar.

Jojka ger dig alla möjligheter för vinstdrivande sms-marknadsföring.

Boka demo här