Data inom SMS-marknadsföring

E-post är ett värdefullt verktyg för marknadsföring, men kommer med ett problem som direkt kan påverka din konvertering och dina mätvärden. 

E-postadresser byts ständigt, och många skapar en separat adress som de enbart använder för att registrera sig när de absolut måste. Detta leder till lägre open rates, mindre engagemang och slutligen mycket lägre försäljning.

Så hur kan du motverka detta? Fortsätt läsa så förklarar vi hur du kan framtidssäkra din marknadsföring med en smart strategi för SMS.

Förstapartsdata och kanaler som sms är viktig för att nå och behålla dina kunder inför framtiden där tredjeparts “cookies” inte är självfallet. 

Med Apples IOS 15 uppdatering förra året och Google som gick ut med en roadmap att ta bort tredjeparts cookies år 2023 kan vi snabbt konstatera att marknadsföring förändras snabbt. Därför kommer förstaparts data vara viktigt inför framtida marknadsföring.

Användning av förstaparts data

Förstaparts data är data om företagskunders köphistorik, digitala interaktioner och hur kunderna beter sig som företaget samlar upp.

Företagen kan sedan använda denna data för att sedan skapa relevant content, riktade ads och en bra kundupplevelse byggt på kundens individuella intressen. 

Behåll & återaktivera kunder med SMS

Det är inte lätt att få ut ordet om sin produkt eller tjänst eller att bygga upp en bra kundrelation med återkommande kunder. Detta kan dock SMS-marknadsföring vara till stor hjälp med.

SMS ger dig en direkt lina att nå dina kunder precis på den plats dem är. Vi ska heller inte ignorera att nästan alla spenderar många timmar om dagen på mobilen vilket ökar din visiblitet enormt.

Är telefonnummer den nya e-postadressen?

SMS har en betydligt högre openrate än e-poster på grund av en hel del olika anledningar.

Exempelvis så har många en “skräp” e-postadress som används för att registrera sig för rabattkoder, tillgång eller andra erbjudanden. Att skapa en “skräp” e-postadress är simpelt, men telefonnummer är en helt annan historia. De flesta har endast ett telefonnummer som dem dessutom brukar använda under en väldigt lång tid. Alltså kommer du att kunna nå dessa kunder via sms över en förutsebar framtid.

Fördelar med SMS-marknadsföring

Att marknadsföra till dina kunder via sms är en av de billigaste sätten att marknadsföra när du räknar på din ROI per utskick.

Genom att använda olika marknadsförings plattformar som t.ex Klaviyo kan du skicka sms till din kundlista knappt en krona per meddelande. Detta är goda nyheter för mindre företag med små marginaler.

Strategier för SMS-marknadsföring

När du ska satsa på SMS-marknadsföring gäller det att ha en mobilanpassad hemsida, eftersom du helt enkelt kommer att få in trafik som använder sig utav mobiler.

Ofta när man marknadsför via SMS använder man sig av UTM taggar, det är olika varianter av URL-parametrar som används för att spåra effektiviteten av marknadsföring kampanjen men även för att kunna spåra vart hemsidans besökare kommer ifrån.

På detta vis kan du enklare se att besökare som kommer in via UTM-taggarna gör X-antal köp på din sida. Då blir det mycket lättare att mäta effekten av din SMS-marknadsföring.

Bygg en värdefull lista

Telefonnummer är något vi oftast använder för personlig kontakt med våra nära och kära eller vänner, till skillnad från e-post som de flesta använder vid mer professionell kontakt.

Som tidigare nämnt så har många en e-postadress för dagligt användande, professionell kontakt och viktiga tjänster som exempelvis bank eller räkningar. Men risken finns att den e-postadressen de använder för att registrera sig på din sida inte är den de använder.

Ett telefonnummer har därför mycket högre värde. om en kund lämnar sitt nummer till dig så betyder det att dem litar på ditt varumärke vilket även gör det möjligt för dig att segmentera dessa grupper som dina bästa kunder.

Så vilken roll har data inom SMS-marknadsföring?

Den datan du samlar in spelar en stor roll för din SMS-markandsföring, men även i alla andra kanaler.

Du skulle inte ge dig på prickskytte med ögonbindel i mörkret, och det samma gäller för marknadsföring utan relevant data.

Förstapartsdata är data som ett företag samlar upp för att sedan använda datan för att skapa relevant content, inriktade ads och en bra kundrelation baserat på kundens individuella intressen.

Så tänk på detta när du marknadsför med SMS:

  • SMS-marknadsföring hjälper dig att skapa en bra kundrelation med återkommande kunder, det ger dig en direkt lina att nå kunden precis där dem är. SMS har en högre open rate än e-poster, detta beror på att många har flera e-poster men telefonnummer har du oftast bara ett av och använder oftast samma telefonnummer under en längre tid.
  • Att marknadsföra via SMS är det billigaste sättet du kan marknadsföra på, det är en bra nyhet för mindre företag som vill nå ut till sina kunder. Du kan använda marknadsförings plattformar som Klaviyo för att skicka ut SMS till din SMS-lista för knappt en krona per sms.
  • Det gäller att ha en mobilanpassad hemsida eftersom du kommer att få in trafik från mobiler. Man använder ofta UTM-taggar för att spåra vart dina besökare kommer ifrån när man använder sig utav SMS-marknadsföring.
  • Telefonnummer använder vi ofta till mer personlig kontakt och e-post för mer professionell kontakt. Därför är telfonnummer värdefullt för din lista, om en kund ger dig sitt telefonnummer betyder det ofta att dem litar på ditt varumärke.

Prova Jojka och använd din data för riktad SMS-markandsföring!

boka demo nu