Behöver man tänka annorlunda med e-post och SMS-marknadsföring?

För de flesta verksamheter inom e-handel och B2B så är e-postmarknadsföring mer eller mindre en kritisk del av försäljning och tillväxt. Det är enkelt att implementera och ger både längre CLV och bättre försäljning.

Det många dock missar är det otroliga värdet av SMS-marknadsföring i symbios med e-posterna. Många verksamheter inom e-handel ser mellan tre till tio gånger högre inkomst när de använder SMS i sin marknadsföringsstrategi.

Idag ska vi titta närmare på vilka KPI som finns för SMS, samt hur du som är van vid e-postmarknadsföring kan bygga upp din framgång med denna högkonverterande marknadsföringskanal.

E-post och SMS, vad skiljer dem åt?

Du som är van vid e-postmarknadsföring kan pusta ut. E-post och SMS-marknadsföring delar många likheter.

Med e-postmarknadsföring så är open rate, CTR och konverteringen de viktigaste mätvärdena. Med SMS-marknadsföring så har man ingen överblick på open rate mer än att den nästan alltid är över 90%. Click rate och konvertering går att spåra via länkarna man använder.

Både nollpartsdata som kunden lämnar självmant och förstapartsdata som du samlar in spelar in i e-post och SMS. Men eftersom SMS står ut som en mer personlig kanal mellan kunden och varumärket så blir insamlingen av nollpartsdata mycket mer effektiv.

SMS är en effektiv uppmärksamhetsfångare

Under kampanjperioder som Black Friday så har SMS visat sig vara en fantastisk kanal för första kontakt. I en amerikansk undersökning visade det sig att click through rate för SMS är på 20-35% under kampanjperioder, alltså upp till 600% högre än e-posters årliga snitt.

När du har rea eller nya produktlanseringar är det därför alltid en bra idé att åtminstone använda SMS som en första kontaktpunkt och som en påminnelse innan rean är över.

SMS är din VIP-lista

Världen över ser samma trend när det kommer till SMS-marknadsföring – kunder är mindre benägna att skriva upp sig på listan jämfört med e-post, men kunderna som gör det handlar oftare och för större summor.

Om du har gjort din sign-up för SMS enligt GDPR och inte under “tvång” så betyder det att alla på din SMS-lista litar på dig tillräckligt mycket för att släppa in dig i deras personliga space – telefonen.

Och trots att det skiljer sig en del så kan du räkna med att en prenumerant på din SMS-lista är ungefär tre gånger mer värdefull än en prenumerant på din e-postlista.

E-post är branding och volym, SMS är för konvertering och retargeting.

Ingen gillar att bli spammad med varken SMS eller e-poster, men med e-post kan du komma undan med lite mer.

E-post är inte begränsat av hur många ord du kan sätta i ditt meddelande och det är lättare att strunta i om du inte är intresserad. Därför säger vi ofta att du ska behandla din SMS-lista med mer respekt eftersom det nästintill är garanterat att mottagaren läser ditt utskick.

Som vi lärde oss hos en av våra kunder, Lace Laboratory, så använder de främst SMS som en form av retargeting för e-postlistan som inte engagerar med e-postutskicken. Detta är ett effektivt sätt att nå hela listan istället för 20-30% av den.

Så vad har vi lärt oss?

Alla dina KPI’er mäts på samma sätt med e-post som med SMS, och med en smart plattform som Jojka kan du enkelt integrera din CRM och segmentera, automatisera och retargeta med marknadsföring via SMS.

SMS är även ett mer effektivt tillvägagångssätt för konvertering, men bör alltid behandlas med respekt och inte lika frekvent som e-poster. Därför är det viktigt att sätta upp en strategi för hur du ska bearbeta din e-postlista och SMS-lista i symbios och inte skicka blind till någon av dem.

Segmentera, automatisera och sälj med SMS tillsammans med Jojka!

boka demo nu